7 vaartips voor beginners

Een dagje varen klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Heerlijk het water op, het liefst met een zonnetje erbij en goed gezelschap. Het is een dagbesteding die veel mensen in Nederland ambiëren en daarom is het tijdens de zomermaanden ook extra druk op het water. Maar wat doe je wanneer niemand in je vriendengroep ervaring heeft met varen? Huur je een ervaren vaarder in, of kun je met aanwijzingen en tips en tricks ook zelf uit de voeten? Wanneer je voor het laatste kiest dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Wij geven je 7 tips waar je aan moet denken wanneer je voor het eerst zelf gaat varen én de boot bestuurt.

1. Ken het water

Voordat je überhaupt met je boot het water op gaat is het verstandig om de buurt, oftewel de wateren, te verkennen. Het is fijn om te weten hoe groot het gebied is, wordt het druk die dag of kun je lekker vooruit varen? Of zijn er veel smalle beekjes waar je doorheen moet varen? Om jezelf wat rust te geven is het fijn om op alles voorbereid te zijn. Neem daarom ook áltijd (ook de ervaren vaarder) een plattegrond mee van het gebied.

2. Professionele bootverhuur

Ook de verhuurder van je boot goed uitkiezen is een belangrijke factor. Zij kunnen je niet alleen tips geven over het varen zelf, maar zo weet je dat je zeker in goede handen bent wanneer er echt iets dreigt mis te gaan, zoals een aanvaring etc. Je wil dan wel weten waar je aan toe bent! Kies daarom een goede partij, of dit nu een vriend is van wie je de boot leent, een officiële bootverhuur of een jachtmakelaar: je moet je veilig voelen.

3. Boottocht

Ga je liever op een boottocht dan dat je zelf aan het roer staat? Dat kan natuurlijk ook! Nederland heeft vele mooie gebieden en wateren om een boottochtje te maken. Denk bijvoorbeeld aan een tripje naar Texel, waar je uiteraard ook met de veerboot naartoe gaat. De veerboot van Texel naar Ameland is ook een leuk uitstapje. Niet alleen kan je op die manier heerlijk van de natuur genieten, maar is het een prima start van een leuk dagtripje.

4. Varen in de stad

Voor wie het platteland en de rustige vaargebieden achter zich wil laten en juist een vaarttochtje in de stad wil maken zeggen wij: groot gelijk! Dit is een totaal andere beleving, omdat er andere dingen te zien zijn dan in de natuurgebieden. Houd wel rekening mee met smallere grachten waar je doorheen moet en de welbekende bruggetjes over de grachten. Als je deze nadert is het vooral niet de bedoeling om te blijven staan! Wij raden het zeker aan om alvorens je in de stad gaat varen, om de vaarregels van de stad even te bekijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Technische check

Laat altijd een technische check uitvoeren voordat je het water op gaat. Juist omdat je beginnend bent is er een grote kans dat je niet precies weet hoe een boot in elkaar zit. Het laatste wat je natuurlijk wil is pech te hebben en totaal niet weten waar je moet beginnen met het probleem op te lossen. Ga veilig op weg en laat iemand een technische check uitvoeren.

6. Met genoeg benzine op weg

Ook niet geheel onbelangrijk is de benzine die je in je boot hebt. Zorg ervoor dat je met een volle tank weggaat en wanneer je langere stukken gaat varen, zorg er dan voor dat je een extra tank bij je hebt. In de stad is het altijd wel op te lossen om snel aan benzine te komen, maar als je ergens met je bootje in de Veluwe aan het varen bent en niet veel mensen om je heen hebt, wordt het een stuk lastiger.

7. Heb je een vaarbewijs nodig?

Check ook van tevoren of je een vaarbewijs nodig hebt. Voor motorboten die korter zijn dan 15 meter, maar sneller gaan dan 20 km per uur is een vaarbewijs nodig. Als je niet zo’n snelle motor hebt is er daarom ook geen probleem, maar dat moet je van tevoren wel even checken. Er is namelijk voldoende vaarpolitie op de wateren in Nederland te vinden en je wil een leuke bootdag niet afsluiten met een boete.

1 thought on “7 vaartips voor beginners

  1. Bedankt voor het delen van deze goede vaartips! Een van onze vrienden wil zijn tweedehands boot verkopen. Mijn man en ik overwegen de boot te kopen, onze kinderen zouden dat erg leuk vinden. Het is een slimme tip om door iemand die daar verstand van heeft een technische check te laten uitvoeren. Dat gaan we doen voordat we de boot kopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.