Lekker uitwaaien tijdens je vakantie naar Texel

Texel is een prachtig eiland voor je vakantie. Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven. Op Texel beleef je de perfecte vakantie in eigen land.

TexelTexel is een van de Nederlandse Waddeneilanden en onderdeel van de provincie Noord-Holland. Texel behoorde tot 1170 nog tot het vasteland, maar door de Allerheiligenvloed in dat jaar werd het een eiland. Het totale oppervlakte van Texel is circa 170 km². Om u een indruk te geven hoe groot (of misschien wel klein) dit is, de stad Amsterdam is zo’n 219 km² groot. Texel telt op moment van schrijven ongeveer 13.500 inwoners. De laatste jaren is Texel uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming, vooral vanwege de prachtige natuur en diverse landschappen. Het eiland kent polders, bossen, heidevelden, graslanden, duinen en zandstranden. Vanaf Den Helder vaart er ieder uur een boot in 20 minuten naar het grootste Waddeneiland van Nederland. Vakantiegangers strijken veelal neer in badplaatsje De Koog, maar ook het dorpje Den Burg is populair vanwege de vele winkeltjes en gezellige terrasjes.

Met de boot naar Texel

Wanneer u in Den Helder op de boot stapt, komt u aan in de haven van Texel. Vanaf hier rijdt u direct door naar de plek van verblijf. U kunt zowel met de auto als de fiets de overstap van het vasteland naar Texel maken. Tijdens een vakantie in den Helder kunt u dus gemakkelijk een dag naar Texel. Er zijn ook genoeg hotels op Texel te vinden voor een langer verblijf.

Nederland in het klein

Het eiland staat vooral bekend om zijn diverse natuur, en wordt daarom ook wel Nederland in het klein genoemd. Op Texel zijn een heleboel bijzondere plant- en diersoorten te vinden maar jaarlijks trekken er ook veel verschillende vogelsoorten over het eiland. Texel biedt veel afwisseling en heeft zo’n 40 natuurgebieden die wachten om ontdekt te worden. Het eiland is een echte trekpleister voor natuurliefhebbers. Voor toeristen die op zoek zijn naar rust en willen relaxen is Texel ook een zeer geschikte plek.

Ontdek de rijke geschiedenis van Texel

Op Texel is veel te doen. Vanaf aankomst met de boot kunnen vakantiegangers direct naar een van de natuurgebieden voor een heerlijke wandeling langs het strand of door de polder. Het dorpje Den Burg is een van de meest bezochte plekken op het eiland. Hier vindt u talloze winkels en in de zomer vindt hier wekelijks een markt plaats. De geschiedenis van Texel is ook zeker het ontdekken waard. Zo biedt het Luchtvaart & Oorlogsmuseum een uniek kijkje in de Russenoorlog op Texel die net na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Vakantiegangers kunnen ook een bezoek brengen aan de rode vuurtoren, het symbool van Texel. Vanaf de vuurtoren worden bezoekers getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Activiteiten aan het water

Ook voor sportievelingen is Texel een ideale bestemming. Er is voldoende ruimte voor lange wandelingen maar ook fietstochten. Daarnaast leent het eiland zich perfect voor watersporten als kite-, wind-, en golfsurfen. Er is mogelijkheid om te paardrijden langs de kust of deel te nemen aan een wadlooptocht langs de Waddendijk. Een parachutesprong of een rondvlucht boven het eiland is een unieke manier om Texel vanaf de lucht te ontdekken. Tijdens deze vlucht krijgt uitgebreide uitleg en heeft u de mogelijkheid om zeehonden te spotten.

Stranden op Texel

Texel beschikt over circa 30 kilometer hagelwit zandstrand. Zowel in de zomer als in de winter prachtig om te bezoeken. In de zomer zijn een groot deel van de stranden bewaakt en is er zelfs de mogelijkheid om een strandhuisje te huren. Een strandhuisje kan gehuurd worden per dag, per week maar ook voor het hele (zomer)seizoen. Het huren van een strandhuisje is vaak inclusief ligstoelen en parasol. De volgende strandafslagen verhuren zomerhuisjes: 9, 12, 15 ,17, 20 21 en 28.

Zoals bovengenoemd zijn een groot deel van de strandslagen bewaakt. Badmeesters houden het strand nauwlettend in de gaten en gevel door middel van vlaggen de huidige situatie aan.

Rode vlag: Het is momenteel verboden de zee in te gaan
Gele vlag: Het is momenteel gevaarlijk om te zwemmen
Witte vlag: Er is een kind gevonden OF er is een kind zoek

De Texelse Reddingsbrigade is actief bij standslag 19, 20, 21 en 28. Tot slot bewaken de badmeesters van het Utrechtse Studenten Corps strandafslag 9, 12, 15 en 17. Standposten zijn geopend van de eerste week juli tot en met de eerste week van september tussen 9.00 en 18.00 uur.

Zie ook: De leukste bezienswaardigheden op Texel

Vragen over je vakantie naar Texel?

Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Logo boottexel

Boottexel is hét blog waarop je alle informatie over Texel terug kunt vinden. Wij werken er hard aan om alle informatie op deze site up-to-date te houden. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons dan gerust weten.

Contact

Boottexel.nl is onderdeel van:

de Reuver webbeheer
Londenring 17
5152 NN Drunen