De leukste bezienswaardigheden op Texel

Bezienswaardigheden TexelOp Texel kun je niet alleen heerlijk wandelen en fietsen, maar is ook veel te zien. Ga je binnenkort naar Texel en wil je je alvast verdiepen in de highlights van dit prachtige eiland? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over de leukste bezienswaardigheden van Texel.

Zeehondenopvang Ecomare

Zeehondenopvang Ecomare is een van de populairste attracties van Texel. Je kunt er niet alleen schattige zeehondjes zien, maar je kunt er ook een interessant en leerzaam natuurmuseum bezoeken. Daarnaast heeft Ecomare ook een aquarium en vogelopvang. Houd je van wildlife en natuur? Dan mag je deze bezienswaardigheid eigenlijk niet missen.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora Texel

Houd je van musea? Dan zit je op Texel ook goed. Op het eiland vind je meerdere interessante musea, waaronder Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora Texel. In dit museum leer je meer over schipbreuken door de jaren heen, maar bewonder je bovendien allerlei items die jutters op het strand verzameld hebben. Je kijkt er echt je ogen uit, want de jutters van Texel komen heel wat tegen tijdens hun tochten!

De vuurtoren van Texel

De vuurtoren van Texel is erg bekend. Op foto’s, afbeeldingen en video’s van het eiland komt dit bouwwerk vaak terug. Je zou de vuurtoren ook wel het symbool van het eiland kunnen noemen. Daarom mag je de vuurtoren eigenlijk niet missen als je op Texel bent.

Je kunt de vuurtoren van een afstandje bekijken, maar je kunt de toren ook beklimmen. Dit is een flinke uitdaging, want de vuurtoren heeft 153 treden. Wel word je voor je flinke klim beloond als je eenmaal boven bent. De vuurtoren biedt namelijk een prachtig uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee en Vlieland.

Den Burg

Op Texel vind je diverse kleine dorpen. Den Burg is het grootste dorp van het eiland. Hier vind je niet alleen leuke restaurants en cafés met terrasjes, maar ook diverse winkeltjes. Daarnaast vind je in Den Burg het oudste huis van Texel. Dit huis dateert uit het jaar 1599 en is zeker interessant om eens van dichtbij te bekijken. Voor een lage entreeprijs mag je ook even naar binnen, om vele meubels en andere spullen uit grootmoeders tijd te bekijken. Den Burg is niet groot, maar je zal je hier zeker niet vervelen.

Het Cultuurhistorisch Museum Texel

Heb je na het bezoeken van het Schipbreuk- en Juttersmuseum zin om nog een museum te bezoeken? Dan raden wij je aan om naar het Cultuurhistorisch Museum van Texel te gaan. Dit museum neemt je mee terug in de tijd. Je wandelt er door een oude boerderij, met oude meubels en accessoires. Door dit museum te bezoeken, zie je goed hoe de mensen vroeger op Texel leefden. Ben je geïnteresseerd in de historie van Texel, dan is het Cultuurhistorisch Museum zeker interessant.

Het Walvisvaardershuisje

Vroeger zagen de huisjes op Texel er heel anders uit dan nu. Ben je benieuwd hoe de walvisvaarders vroeger op het eiland leefden? Dan kun je het authentieke Walvisvaardershuisje bezoeken. Voor een paar euro per persoon mag je dit huisje in om even goed rond te kijken. Zeker een aanrader, want het is leuk om te zien hoe de walvisvaarders op Texel vroeger leefden.

De Slufter

De Slufter is een van de bekendste natuurgebieden op Texel. Het natuurgebied ligt in het noordwesten van Texel, ten noorden van de Koog. De strandvlakte staat in directe verbinding met de Noordzee en wordt volledig door duinen omsloten. Door de bewegingen van de zee is er een uniek landschap ontstaan in het natuurgebied, dat ook wel een kwelderlandschap wordt genoemd. Je kunt kennis maken met dit unieke landschap door een wandeltocht te maken door de Slufter. Niet alle delen van het natuurgebied zijn bereikbaar voor wandelaars, maar een groot deel van de Slufter kun je wel wandelend verkennen.

Tip: neem je verrekijker mee als je door de Slufter gaat wandelen. In het natuurgebied wonen namelijk vele verschillende vogels, die op het kwelderlandschap eten zoeken en hier bovendien eitjes leggen. Met een verrekijker bij de hand kun je de vogels goed zien.