10 tips voor een vakantie op Texel

We hoeven het land echt niet uit om het ultieme vakantiegevoel te krijgen. Zet jezelf op een boot naar één van de vijf waddeneilanden en het vakantiegevoel komt direct tevoorschijn. De heerlijke zeelucht, de wind, het zonnetje, de rust. Dit zijn dé ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Zelfs als de zon niet schijnt, kom je heerlijk tot rust aan zee (op een eiland). Je bent even weg van je dagelijkse omgeving en het leven op een eiland is toch anders dan je gewend bent. Dat merk je meteen! Ga je op vakantie naar Texel? Hier komen 10 tips voor tijdens jouw vakantie op Texel!

Texel, het grootste waddeneiland van Nederland, heeft zo’n 28 kilometer aan strand en 135 kilometer aan fietspaden. Je kunt er vanalles beleven: het heeft 7 gezellige dorpjes, strand, 40 officiële natuurgebieden, aardig wat kilometers aan fietspaden en je vindt er net zoveel schapen als mensen. Jaarlijks reizen er bijna 1 miljoen mensen naar Texel. Dat is veel, want er wonen zo’n 13.550 mensen op Texel.

1. Zeehonden spotten

Absolute activiteit die je niet kan missen wanneer je op Texel bent. Héél soms kun je al één of meerdere zeehonden spotten vanaf de boot naar of van Texel. Wil je ze nou van dichterbij zien? Vanuit de haven in Oudeschild kun je een boottocht maken naar de zandbanken rondom Texel. Je gaat mee op een garnalen visboot samen met een gids die precies weet waar de zeehonden zich bevinden. De zeehonden zijn vaak erg nieuwsgierig en komen vanzelf een kijkje bij je nemen.

Als alternatief kun je er ook voor kiezen een bezoek te brengen aan Ecomare. Dit is een opvangcentrum voor zieke zeehonden. Ze worden hier geholpen met hun herstel om vervolgens weer vrijgelaten te kunnen worden in de Waddenzee.

2. Raap Japanse oesters

Houd je van oesters? Hoe leuk is het dan om ze zelf te rapen?! Op drie plekken op het eiland vind je oesterbanken. Het is in Nederland toegestaan om maar liefst 10 kilo aan schaaldieren per persoon zelf te rapen. De meeste oesters vind je als de ‘r’ in de maand zit dus kom je echt voor het rapen van oesters, kom dan niet in het hoogseizoen! Je gaat op pad met de Tesselse Oesterman, een man die je alles kan vertellen over oesters. Na deze tocht eet je je vangst samen met een glas bubbels tijdens een picknick.

3. Fietsen, fietsen, fietsen

De vele fietspaden op Texel bieden veel opties voor fietstochten. Op het eiland zijn genoeg mogelijkheden om een fiets te huren.

4. Woolness

Dit is échte Texelse activiteit. Bij Hotel Texel kun je heerlijk genieten van een speciaal Woolness programma. Een uniek wellness programma in combinatie met wol. Stap in een wolbad en ontspan volledig. Door de stijging van de lichaamstemperatuur ontspannen spieren en worden gewrichten en spieren weer soepel. Het wolbad is al een eeuwenoude traditie die echt het proberen waard is!

5. Proef de streekproducten

Op Texel vind je ontzettend veel verschillende soorten streekproducten. Nergens anders in Nederland vind je zoveel streekproducten als op Texel. Daarom is het erg leuk om deze streekproducten te proeven. Denk aan bijvoorbeeld schapenkaas, wijn, asperges, bier, ijsjes en rundvlees. In de Texelse restaurants worden deze streekproducten met liefde opgenomen in het menu.

6. Wandelen in de Slufter

De slufter is onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Het is een bijzondere plek want het is de enige plek waar het land in directe verbinding staat met de Noordzee. Dit natuurgebied leent zich goed voor mooie natuurwandelingen met in de zomer een prachtige paarse vlakte. Je kunt hier wandelen tot aan de kustlijn, maar wanneer het gebied door hoogwater is overstroomt is dit helaas niet mogelijk.

7. Texelse Bierbrouwerij

Wie kent de Texelse Skuumkoppe nou niet?! Dit biertje wordt gebrouwen op, natuurlijk, Texel. Een bezoek aan deze bierbrouwerij is zeker een aanrader. Tijdens de rondleiding leer jij waarom het Texelse bier zo speciaal is. Na afloop van de rondleiding sluit je af met een heerlijke bierproeverij!

8. Beklim de Texelse vuurtoren

Natuurlijk heeft het strand van Texel ook een vuurtoren! Deze iconische vuurtoren staat in het meest noordelijke puntje van Texel. Je kunt de vuurtoren beklimmen en vanaf daar heb je een prachtig panoramisch uitzicht over het hele eiland en de zee.

9. Schapen knuffelen

We zeiden het al eerder: Texel telt evenveel schapen als inwoners. Op verschillende plekken op het eiland zijn dan ook schapenboerderijen te vinden. Veel van deze boerderijen kun je bezoeken en soms mag je dan ook met ze knuffelen. Het is vooral erg leuk om te doen wanneer de lammetjes worden geboren (in het voorjaar!).

10. Parachutespringen

Klaar voor wat adrenaline? Op het vliegveld van Texel stap jij in een vliegtuig en ergens in de lucht stap jij er ook weer uit! Samen met een instructeur spring jij naar beneden en geniet je onderweg van een adembenemend uitzicht over het eiland.

1 gedachte over “10 tips voor een vakantie op Texel”

  1. Van alle interessante mogelijkheden zou ik meer informatie over Parachut springen kunnen krijgen ?
    Ik hoor wel van u
    Met vriendelijke dank
    Pauline Cardozo

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Logo boottexel

Boottexel is hét blog waarop je alle informatie over Texel terug kunt vinden. Wij werken er hard aan om alle informatie op deze site up-to-date te houden. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons dan gerust weten.

Contact

Boottexel.nl is onderdeel van:

de Reuver webbeheer
Londenring 17
5152 NN Drunen