Alles wat je wilt weten over de Wadden op Texel

Texel is een prachtig eiland voor je vakantie. Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven. Op Texel beleef je de perfecte vakantie in eigen land.

Texel is een heel bijzonder eiland. Het is het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar los daarvan is het ook een heel erg mooi eiland. Met de eindeloze wandelmogelijkheden langs de stranden en ook de mooie duinen. Texel heeft op alle fronten heel erg veel moois te bieden. Maar wat dacht je van de mooie Wadden? Alleen al de wadden zijn een fenomeen op zich. En er valt enorm veel over te vertellen, dat lees je hier!

Waddeneilanden Texel

Texel is het grootste Waddeneilanden. De Waddeneilanden van Nederland zijn een bijzonder natuurfenomeen. Eigenlijk mogen we het wel een natuurwonder noemen. Ze zeggen over Texel ook weleens dat het Nederland in het klein is. Dat komt doordat Texel een grote bijdrage heeft gehad in het ontstaan van het Nederland zoals wij dat kennen.

Dit heeft te maken met hoe het eiland Texel in de vroege ijstijd is ontstaan. Texel zat toen namelijk nog aan het vasteland verbonden en was nog geen eigen eiland. Texel werd pas in 1170 een eigen eiland door de Allerheiligenstorm waarbij het eiland loskwam van het vasteland. In de ijstijd werd Texel bedekt met Scandinavisch landijs. En toen het ijs eenmaal was gesmolten bleef er een dikke kleigrond achter die onder het Scandinavisch landijs zat.

De Wadden

Wist je dat het Waddengebied op de lijst staat van het Werelderfgoed? Dat komt omdat het Waddengebied enorm bijzonder is. Het Waddengebied is ruim 500 kilometer lang en is onderdeel van maar liefst drie landen. Namelijk Nederland, Duitsland en Denemarken.

De Wadden zijn bijzonder en uniek omdat de Wadden droogvallen bij laagwater. Er is geen enkel andere plek in de wereld waar dit zo is. En doordat de Wadden droogvallen is het mogelijk om bijvoorbeeld te wandelen over de Wadden. Ook wel het bekende Wadlopen genoemd.

Wadlopen, een bijzondere ervaring

Als je in het bezit bent van een goede gezondheid en een redelijk tot goede conditie dan is het Wadlopen een avontuur wat je zeker een keer moet hebben gedaan. Door het wadlopen ga je dingen zien en ontdekken die je nergens anders zult zien.

In het Waddengebied liggen meer dan 50 eilanden, en naar een aantal kun je zelfs lopen. Sterker nog, het is theoretisch gezien mogelijk om met Wadlopen naar Denemarken te lopen. Maar eerlijk is eerlijk, een wandeling van het vasteland naar Texel kan ook zo 2 uren duren, dus realistisch is het niet. Maar het kan wel.

Hoe dan ook, Wadlopen moet je altijd doen met een ervaren gids. Ga nooit zelf op pad. Een gids kent het Waddengebied en weet precies welke gevaren er schuilen. Als leek weet je dat niet en voor je het weet zit je vast in drijfzand gebieden.

Maar als je eenmaal gaat wadlopen ga je ontdekken hoe mooi en divers de natuur is en wat het allemaal te bieden heeft. En misschien kun je zelfs zonnende en luierende zeehonden tegenkomen want werkelijk, de flora en fauna van het wad is adembenemend.

Vragen over je vakantie naar Texel?

Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Logo boottexel

Boottexel is hét blog waarop je alle informatie over Texel terug kunt vinden. Wij werken er hard aan om alle informatie op deze site up-to-date te houden. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons dan gerust weten.

Contact

Boottexel.nl is onderdeel van:

de Reuver webbeheer
Londenring 17
5152 NN Drunen