Naar Texel op vakantie? Geniet van het dorpje Oudeschild

Texel is een prachtig eiland voor je vakantie. Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven. Op Texel beleef je de perfecte vakantie in eigen land.

Oudeschild is gelegen aan de oostelijke kant van het eiland. Het dorp telt zo’n 1.300 inwoners. Hier vind je de belangrijkste haven van Texel. Bezoek je de haven in Oudeschild op vrijdag? Dan kun je de vissersvloten thuis zien komen. De haven in Oudeschild is namelijk de thuishaven van de vissers.

Wat is er te doen/zien in Oudeschild?

  • Belangrijkste haven van Texel
  • Diverse (vis)restaurants rondom de haven

Dat Texel een bijzonder eiland is dat is alom bekend. Het eiland is dan ook razend populair onder de vele toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken. Dit komt natuurlijk ook doordat Texel het grootste Waddeneiland is. Daarnaast is Texel heel makkelijk te bereiken vanaf het vasteland en ben je binnen no time met de boot op het eiland. Los daarvan heeft Texel ook heel veel charme te bieden. Texel kent namelijk prachtige dorpen. Deze liggen allemaal op een redelijke, bereikbare afstand van elkaar. Een van die mooie dorpen is het dorp Oudeschild.

Oudeschild Texel

Oudeschild is een heel bijzonder dorp. De geschiedenis van Oudeschild voert terug naar de oude VOC-tijd. In deze periode is Oudeschild ontstaan. Dit komt dat doordat de VOC-schepen zorgen voor handel. Deze schepen lagen voor de Reede van Texel. Als je een wandeling maakt door Oudeschild, kun je nog steeds de sporen van de oude VOC-tijd terugvinden.

Als je meer wilt weten over Oudewater en de rol van de VOC. Daar zou je het Museum Kaap Skil kunnen bezoeken. Ontzettend leerzaam en ook leuk als je met (kleine) kinderen op vakantie bent.

De visserij in Oudeschild

Als je het dorp Oudeschild wel ergens niet om bekend staat, dan is het wel de visserij. Dit komt natuurlijk ook door de unieke ligging van Oudeschild. Want het dorp ligt namelijk rechtstreeks aan de zee. Het is het enige dorp op Texel dat zo dicht bij de zee ligt. De visserij is in het dorp dan ook nog steeds heel erg actief.

Doordat het dorp zo dicht bij de zee ligt, kun je ook heel duidelijk de wisselingen tussen eb en vloed meemaken. Dat is wel heel erg bijzonder. Een aantal keer per jaar komt het voor dat het dorp te maken krijgt met hoogwater. Dan stroomt de kade helemaal onder water. Maar de gemiddelde dorpsbewoner raakt daar niet van in paniek. Het is bijzonder om de kracht van de zee te mogen zien en ervaren in Oudewater.

Genieten van verse vis

Zoals je hebt kunnen lezen is het dorpje Oudeschild dus echt een vissersdorp. Je kunt de vissers ook vaak live in actie bewonderen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je overal in het dorp kunt genieten van verse vis. Verser dan dat ga je in ieder geval de vis nergens krijgen. Want hij komt rechtstreeks uit de zee.

Een heel bijzonder dorp

Oudeschild is er heel bijzonder dorp van Texel. Ook al is het niet een groot dorp, er is ontzettend veel te beleven en te bekijken. Het is vooral echt heel erg leuk om naar toe te gaan om een stuk cultuur van Texel echt te proeven, te beleven. En om ook te kunnen zien wat de zee voor invloed heeft op het dagelijkse leven op Texel.

Oudeschild is een dorp waar je kunt ontdekken hoe mooi en woest de natuur kan zijn maar ook hoe verbindend de mensen onderling met elkaar leven. Oudeschild is een dorp om verliefd op te worden.

Vragen over je vakantie naar Texel?

Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Logo boottexel

Boottexel is hét blog waarop je alle informatie over Texel terug kunt vinden. Wij werken er hard aan om alle informatie op deze site up-to-date te houden. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons dan gerust weten.

Contact

Boottexel.nl is onderdeel van:

de Reuver webbeheer
Londenring 17
5152 NN Drunen