Heerlijk genieten van het mooie dorp, Oosterend Texel.

Texel is een prachtig eiland voor je vakantie. Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven. Op Texel beleef je de perfecte vakantie in eigen land.

Zoals de naam wellicht doet vermoeden vind je dit dorp aan de oostelijke kant van het eiland. Het dorp heeft zo’n 1.000 inwoners. Doordat er in Oosterend veel kerken en kerkgenootschappen te vinden waren, werd het dorp vroeger ook wel Jeruzalem genoemd. Tegenwoordig is het eiland met name gelieft onder wandelaars. Je vind er namelijk diverse wandelroutes.

Wat is er te doen/zien in Oosterend?

  • In het hoogseizoen om de week rommelmarkt
  • Sfeervol dorp
  • Diverse wandelroutes

Ga jij binnenkort op vakantie naar Texel en wil jij je lekker voorbereiden over wat je daar allemaal kunt zien en verwachten? Dan is het heel fijn om te weten welke dorpjes Texel allemaal heeft en wat daar te beleven valt. Want het is naast het genieten van de zee en de natuur ook erg leuk om een stukje cultuur te leren kennen. En als je houdt van cultuur en geschiedenis, dan zit je op Oosterend helemaal goed. Dit prachtig dorpje heeft namelijk een rijke geschiedenis. Het is misschien niet het grootste dorpje van Texel, maar zeker wel het mooiste.

Het mooiste dorp van Texel

In het inleidende kopje hierboven kon je al even lezen dat Oosterend het mooiste dorpje van Texel is. Dit is niet overdreven want het is namelijk ook zo. Veel mensen zijn dit namelijk ook echt van mening en ook op Texel zelf hoor je vaak dat Oosterend het mooiste dorp is.

Dat komt doordat Oosterend er schilderachtig uit ziet. Het is een klein dorpje, maar het kent een rijke geschiedenis. Het dorp heeft een charmante uitstraling met haar kleine straatjes en mooie huizen.

Een hechte cultuur

Oosterend is niet alleen het mooiste dorpje van Texel, Maar het is ook nog eens van de meest gezellige. Dit komt omdat het een hele kleine hechte dorpscultuur heeft. Iedereen kent elkaar. Er wordt veel georganiseerd. In de zomer bijvoorbeeld, vind je om de week een gezellige rommelmarkt. Altijd leuk om even lekker rond te neuzen.

In het dorpshart vind je ook genoeg aanbod van cafés en eetgelegenheden. Oké, het is misschien niet zo druk als in de andere plaatsen op Texel, maar er is genoeg keuze.

Heerlijk wandelen In de prachtige omgeving

Als je houdt van een mooie natuur én een rustige omgeving, dan kun je echt je hart ophalen in Oosterend. Je kunt hier namelijk eindeloos wandelen en genieten van de prachtige omgeving. Ook met de fiets zijn er leuke routes te ontdekken. Je vindt ook veel geschiedenis terug van het eiland Texel in Oosterend.

Wat ook erg leuk is om te doen in Oosterend, is het boeren ommetje. Dit is een wandelroute die jou leidt naar de oude waddendijk. Hier valt enorm veel te zien en te ontdekken. Kijk eens bij de plaatselijke VVV voor meer informatie.

Religieus Oosterend

Oosterend stond vroeger bekend als het Jeruzalem van Texel. Je moet je voorstellen dat Oosterend een heel klein dorpje is met op het moment slechts 1300 inwoners. Vroeger zal dat niet veel groter zijn geweest. Ondanks dat het dorp kleine bewoners had waren er wel 7 kerken te vinden. Dat is natuurlijk enorm veel voor een klein dorpje. Tegenwoordig zijn dat er nog maar drie.

Toch is het heel bijzonder om deze kerken eens te bezoeken. Je vindt daar een stukje geschiedenis van het dorp terug. Erg leuk om te doen en ook educatief als je kinderen mee hebt op vakantie.

Oosterend heeft op alle vlakken heel erg veel te bieden.

Vragen over je vakantie naar Texel?

Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Logo boottexel

Boottexel is hét blog waarop je alle informatie over Texel terug kunt vinden. Wij werken er hard aan om alle informatie op deze site up-to-date te houden. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons dan gerust weten.

Contact

Boottexel.nl is onderdeel van:

de Reuver webbeheer
Londenring 17
5152 NN Drunen