De vuurtoren van Texel

Texel is een prachtig eiland voor je vakantie. Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven. Op Texel beleef je de perfecte vakantie in eigen land.

De vuurtoren van Texel is erg bekend. Op foto’s, afbeeldingen en video’s van het eiland komt dit bouwwerk vaak terug. Je zou de vuurtoren ook wel het symbool van het eiland kunnen noemen. Daarom mag je de vuurtoren eigenlijk niet missen als je op Texel bent.

Je kunt de vuurtoren van een afstandje bekijken, maar je kunt de toren ook beklimmen. Dit is een flinke uitdaging, want de vuurtoren heeft 153 treden. Wel word je voor je flinke klim beloond als je eenmaal boven bent. De vuurtoren biedt namelijk een prachtig uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee en Vlieland.

Wanneer je naar Texel gaat dan zie je hem al van verre staan. De vuurtoren van Texel die de naam Eierland met zich mee draagt. De vuurtoren van Texel is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het eiland Texel. In dit artikel kan je meer lezen over de herkomst van de vuurtoren en wat je er allemaal kan beleven. Het is namelijk een unieke belevenis om deze vuurtoren te bezoeken. De vuurtoren van Texel is hét symbool van Texel.

De geschiedenis van de vuurtoren

In 1864 was Texel een vuurtoren rijker. Het heeft een jarenlang durende actie nodig gehad om deze vuurtoren tot stand te laten komen. De Texelse notaris Kikkert was de voortouwtrekker van deze actie.

De reden voor Kikkert om deze actie te starten was de vele schepen die vergingen. De wateren rondom Texel ware dusdanig gevaarlijk dat Kikkert het tijd vindt om zich er hard voor te maken dat er een vuurtoren zou komen.

De vuurtoren is niet ongeschonden door de tweede wereldoorlog heen gekomen. Dit doordat de Russenoorlog voor een groot deel rond de vuurtoren plaats heeft gevonden. De tekenen van dit gevecht zijn nog steeds te zien aan de kogelgaten in de muur van de vuurtoren.

Al met al meteen een hele interessante reden om de vuurtoren te gaan bezoeken wanneer je op Texel verblijft en van plan bent meer van het eiland te gaan bekijken en ontdekken. De Texel vuurtoren zou dan zeker een van de eerste dingen zijn die je zou moeten bezoeken.

Waar heeft de vuurtoren zijn naam aan te danken?

De vuurtoren Texel kenmerkt zich door de rode kleur en is genaamd de Eierland. Hij heeft zijn naam te danken aan het gebied dat hij beschijnt. Dat zijn namelijk de Eierlandse gronden. In dit gebied standen voor de bouw van de vuurtoren vele schepen.

Wat kan je verwachten van een bezoek aan de vuurtoren?

Als je er voor kiest de vuurtoren te gaan bezoeken dan kan je de vuurtoren beklikken en bijna aan de top genieten van een prachtig uitzicht. De vuurtoren heeft een trap die 153 treden telt. Je kan er als bezoeker slechts 118 beklimmen. De treden van de trap zitten er al sinds de vervaardiging van deze vuurtoren.

De treden kan je betreden en door de vorm van een wenteltrap kom je stapje voor stapje steeds meer richting de top. Het beklimmen van de vuurtoren is al een hele belevenis op zich. Maar wanneer je dan eenmaal die lange trap hebt weten te trotseren wacht je nog een mooie verrassing.

Eenmaal aangekomen op de 118e trede zal je al snel zien dat je er kan genieten van een prachtig en adembenemend uitzicht. Je kan helemaal uitkijken over het eiland en over de zee. Dit kan heel indrukwekkend zijn.

 De vuurtoren is iedere dag te bezoeken in de maanden maart tot en met oktober. In de winter kan je de vuurtoren alleen op woensdag en in het weekend te bezoeken, met uitzondering van de vakanties, dan is de vuurtoren wel dagelijks te bezoeken.

Vragen over je vakantie naar Texel?

Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Logo boottexel

Boottexel is hét blog waarop je alle informatie over Texel terug kunt vinden. Wij werken er hard aan om alle informatie op deze site up-to-date te houden. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons dan gerust weten.

Contact

Boottexel.nl is onderdeel van:

de Reuver webbeheer
Londenring 17
5152 NN Drunen