Boot Ameland: De veerboot naar Ameland

De enige wijze om Ameland te bezoeken is per veerboot. Ameland maakt namelijk deel uit van de Waddeneilanden en is hierdoor dus enkel per boot te bereiken. Vanaf de Westelijke zijde is Ameland het vierde eiland. Het eiland maakt deel uit van de provincie Friesland. Ameland telt iets meer dan 3.500 inwoners. Hiermee is Ameland aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld Texel met zo’n 13.500 inwoners. Ameland bestaat uit slechts vier dorpen te weten: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Deze vier dorpen vallen allen onder één gemeente namelijk de Gemeente Ameland.

De veerboot naar Ameland

Los van het recreatieve vliegveld(je) op Ameland is het eiland dus enkel per veerboot bereikbaar. Wanneer u per boot naar Ameland wenst te reizen kan dat vanaf de veerhaven in Holwerd, Friesland. Holwerd ligt in het noorden van Friesland op circa 190 kilometer afstand van de stad Utrecht. De oversteek naar Ameland wordt verzorgt door Wagenborg Passagiersdiensten.

Veerdienst, Sneldienst en Watertaxi

Voor mensen die van Den Helder naar Waddeneiland Texel reizen is er geen keuze wat betreft (veer)boten. Voor de mensen die een bezoek brengen aan Ameland of Ameland juist willen verlaten is er keuze uit drie mogelijkheden te weten:

Veerdienst Ameland

De Veerdienst naar Ameland is geschikt voor personen te voet, voertuigen (van fiets tot vrachtauto) en honden. De reistijd van de veerdienst bedraagt plusminus 50 minuten.

Dit is de reguliere methode om van en naar het eiland Ameland te reizen.

De veerdienst naar Ameland vaart op vaste tijden.
Veerdienst Ameland

Sneldienst Ameland

De Sneldienst naar Ameland doet er, zoals de naam doet vermoeden, aanzienlijk korter over dan de reguliere veerdienst. De reistijd bedraagt slechts 20 minuten. Het nadeel is dat de sneldienst enkel geschikt is voor personenvervoer. Het vervoeren van honden of voertuigen is dus geen mogelijkheid. Net als de veerdienst vaart de sneldienst op vaste tijden.

Sneldienst Ameland

Watertaxi Ameland

De Watertaxi naar Ameland is verreweg de snelste methode om van Holwerd op Ameland te komen en vice versa. De reistijd bedraagt slechts 15 minuten. De watertaxi vervoert enkel personen en is uitsluitend telefonisch te boeken.

Watertaxi Ameland